Brkglbhrl Kurucu
Cinsiyet : Mesaj Sayısı : 29 Teşekkür : -1
| Konu: Pisi Pisi Otu Perş. Haz. 03, 2010 4:49 pm | |
| [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Yeşilik alanlarda, parklarda, bahçelerde dolaşırken sizi bekleyen gizli tehlikenin adı pisipisi otudur.
Görünümü başak şeklindedir. Bahar ve yaz mevsimlerinde nisanve ayları arasında, tüm köpeklerin ama özellikle uzun tüylü, uzun kulaklı ve koku alma yeteneği gelişmiş ırkların en büyük problemlerinden biridir.
Latince adı Hordeum Murinum, İngilizce adı ise foxtails olan bu otun farklı isimlerde çeşitli türleri vardır. Örneğin; Wild barley. Başak şeklinde yapısı ve uzantılarındaki kancalar (çengeller) sayesinde tüylere yapışır. Vücut hareketiya da müdahaleyle tek yönlü olarak(daima ileriye) hızlı bir şekilde vücutta ilerler. Yürüyüş esnasında parmak aralarına saplanabilir, uzantılarındaki minik kancalarla tüylere yapışarak ileri yönlü hareketle kulak, göz, üreme organı, ağız, dil, boğaz ya da koklama yoluyla burun içine girebilir. Bu bölgelerden kendi kendine çıkması mümkün olmadığı gibi vücut içine doğru ilerleyerek birçok rahatsızlığa neden olur.
Kulak Cocker, Cavalier King Charles, Setter gibi uzun kulaklı köpeklerde ortakulak iltihabının, kulak enfeksiyonlarının başlıca nedeni pisipisi otudur.
Kulağa kaçması durumunda; sürekli kulak sallama, kulağını kaşıma çabası, huzursuzluk, başı öne eğerek yürüme, başı hastalıklı kulak tarafına doğru eğik tutma, dengesizlik vardır. Bu bulgularda pisipisi otundan şüphelenilmelidir. İlerlemiş vakalarda köpekte çevreye ilgisizlik ve ağrı nedeniyle kulağı elletmeme gibi belirtiler görülür. Bunun sonrasında kokulu ve iltihaplı bir sıvı akışı olur. Bu gibi ileri durumlar kulak zarının yırtılmasına da neden olabilir. Fark edildiği anda veteriner hekime gidilmelidir.
Burun Burun deliklerinden giren pisipisi otları başaklarındaki minik kancalarla köpeklerin burun mukozasında irkilmeye ve buna bağlı olarak da hapşırmalara neden olur. Bulldog, Boxer, Pekingese gibi basık burunlu köpekler ile koklama yeteneği gelişmiş Pointer, Alman Çoban Köpeği gibi ırklarda daha sık görür. Ani olarak başlayan hapşırma nöbetlerinde pisipisi otundan şüphelenilmelidir.
Köpeğin burnunu kaşıma çalışması ile pisipisi otunun ilerlemesi ya da sürekli hapşırma sonucunda burun kılcalların çatlaması kanamalara neden olur. Bu durumda derhal veteriner hekime gidilmelidir.
Parmak araları Gezinti sonrası topallama ya da sekerek yürüme, parmak aralarını kaşımaya, yalamaya çalışması, ayağını basmaktan sakınması gibi belirtilerde pisipisi otundan şüphelenilme ve patiler dikkatlice kontrol edilmelidir. Parmak aralarına batan pisipisi otu başakları şişkinlik ve kızarıklığa neden olur. Pisipisi otu derine batmışsa ya da görünmüyor ancak kızarıklık ve şişkinlik fark ediliyorsa veteriner hekime gidilmelidir. Henüz patisinin içersindeyken alınması kısmen kolaydır. Daha derinlere ilerleyen otun alınmasında neşter kullanılması ya da ameliyat olması gerekebilir.
Uyarı Gözle görülebilen yarı batık Pisipisi otu vakalarında cımbız yardımıyla otun çıkartılmaya çalışılmasında çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü Pisipisi otu çekildiğinde zorlanacaktır. Bir kısmı kopup deri içinde kalabilir. Cımbızla tutulacak yeri kalmadığından neşter kullanımı gerekebilir ki bu veteriner hekimleri uzmanlığıdır. Dolayısıyla bu durumda batık bölgesi kurcalanmadan derhal veteriner hekime ulaşılmalıdır.
Ağız, dil, boğaz Aşırı derecede salya, kusmaya çalışmaktan tıkanma, kusma, çok sert ve rahatsız edici öksürük ya da havlama, yiyeceğe ilgi göstermeme, aşırı su tüketimi belirtilerde pisipisi otundan şüphelenilmeli ve derhal veteriner hekime gidilmelidir.
Göz Gezinti sırasında ya da sonrasında gözde kızarıklık, kanlama, akıntı, göz kapağını açama gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmalısınız.
Üreme organı Bu bölgede semptomları görmek zordur. Diğer organlardaki gibi belirtiler açık değildir. Gezinti sırasında ya da sonrasında köpeğiniz sürekli üreme organını yalıyorsa ve bu bölgede şişlik varsa hiçbir şekilde müdahale etmeden derhal veteriner hekime gidilmelidir.
Koruma ve kontrol
1.Pisipisi otlarının bulunduğu bölgelerde köpeğinizi dolaştırmaktan sakınınız.
2.Yanınızda daima minik bir ilk yardım çantası taşıyınız.
3.Uzun tüylerin tıraşlanması (özellikle uzun tüylü patilere sahipse) çok faydalı olacaktır.
4.Her gezi sonrası köpeğinizi dikkatlice kontrolden geçirmeliniz. Kulak içleri, burnu, tüyleri ve özellikle parmak aralarını kontrol etmelisiniz.
5.Her gezi sonra köpeğini fırçalayınız. Fırçalayarak köpeğinizin tüylerine tutunmuş Pisipisi otlarını ayıklayabilirsiniz.Alıntıdır:[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] | |
|
Golden Rose
Cezalı
Cinsiyet : Mesaj Sayısı : 52 Nerden : Kafes'den Teşekkür : 0
| Konu: Geri: Pisi Pisi Otu Çarş. Tem. 14, 2010 6:41 pm | |
| | |
|